Jen tak si normálně porodit

Proč je to v podmínkách českého porodnictví tak obtížné?

11. listopadu 2016, Praha

V úterý 15. listopadu bude zveřejněn výsledek jednání Velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve věci dvou žen, které zažalovaly Českou republiku. Plánovaly totiž porodit doma a česká legislativa a systém péče jim znemožnily přístup k odborné péči porodních asistentek.

Ať bude verdikt soudu jakýkoliv, důležité je, že již ve svém prvním rozsudku prosinci 2014 dal žalobkyním za pravdu: uznal, že podmínky pro svobodnou volbu v českých porodnicích jsou diskutabilní. A potvrdil, že porod doma je srovnatelně bezpečný jako v nemocnici. Ovšem za splnění dvou podmínek: přítomnost kvalifikované porodní asistentky a existence státem zajištěné návazné péče”, říká k vyhlášení rozsudku Petra Sovová z Hnutí za aktivní mateřství, které se zabývá porodnictvím.

Počet žen, které každoročně v Česku porodí plánovaně své děti doma, rychle narůstá. Podle odhadů Hnutí za aktivní mateřství, Aperia a profesních organizací porodních asistentek jde o několik stovek žen ročně. Znepokojující je v tomto ohledu nejen akutní nedostatek porodních asistentek, takže mnoho žen rodí bez odborné pomoci – ale zejména nepodpora státu. Stoupá počet žen, které rodí doma navzdory riziku – například ženy po předchozím císařském řezu, ženy očekávající dvojčata ad. K této rizikové volbě je většinou dohání nevstřícnost zdravotníků v nemocnicích k jejich přáním.

V českých porodnicích stále ještě bývá do průběhu porodu rutinně zasahováno, i když probíhá normálně. Ženy, které si rutinní zákroky nepřejí, je musejí odmítat – většinou jim totiž nebývají nabízeny, ale automaticky prováděny. Ženy, které se obracejí na Hnutí za aktivní mateřství, si nejčastěji stěžují na to, že zdravotníci při porodu velmi spěchají bez ohledu na to, že matce i dítěti se dobře daří a k urychlování není žádný zdravotní důvod. Se spěchem souvisí vnucované vyvolávání porodu, protržení vaku s plodovou vodou a před začátkem porodu Hamiltonův hmat (invazivní zákrok na děložním čípku, sloužící k vyvolání porodu), který bývá běžně ženám prováděn bez jejich vědomí či dokonce proti jejich vůli. Velkým narušením průběhu porodu je příliš časté rutinní vyšetřování, vnucování epidurální analgezie, potenciálně nebezpečný tlak na děložní fundus, řízené tlačení, předčasné přerušování pupečníku a separace matek a dětí. To přitom bývá běžnou praxí ve většině porodnic. Narušování průběhu porodu často mívá za následek ukončení porodu operativně, císařským řezem.

Paradoxně tak u nás získal podporu porod lékařsky vedený, s mnoha nadbytečnými a rizikovými zásahy, které například Světová zdravotnická organizace (WHO) označuje jako škodlivé. Z jejího rozsáhlého výzkumu vyplynulo nejen to, že do normálního průběhu porodu není radno zbytečně zasahovat, ale i to, že nejvhodnějším poskytovatelem péče u normálního porodu je jednoznačně porodní asistentka. Navíc se tím péče u porodu neúměrně zdražuje, protože péče porodníka je dražší než péče porodní asistentky.

Ředitelka profesní organizace Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová k tomu dodává: “Jde především o bezpečí. A bezpečí lze výrazně zvýšit zavedením jasných pravidel pro poskytování péče – a ta musí nastavit stát, potažmo ministerstvo zdravotnictví na základě vědeckých poznatků, jaká péče je skutečně bezpečná. V Česku je potřeba zavést přehledný systém péče a možnost volby porodu s vybranou porodní asistentkou kdekoliv, tedy v porodnici, v porodním domě či doma. Nutným předpokladem bezpečí porodu mimo nemocnici je rovněž vytvoření fungujícího systému návazné péče v případě komplikací.”

Hnutí za aktivní mateřství a Unie porodních asistentek pořádá v úterý 15. listopadu od 15 hodin happening JEN TAK NORMÁLNĚ SI PORODIT. Koná se na Palackého náměstí v Praze a přizván je i zástupce Ministerstva zdravotnictví ČR. Součástí happeningu je výstava Sametový porod – fotografické portréty rodin, které se rozhodly přivést své děti na svět doma. Kromě shrnutí rozhodnutí ESLP proběhnou na happeningu i krátké komediální výstupy z prostředí českých porodnic z divadelního představení Nástřih. Všichni jsou zváni i na přípitek na zdar pozitivních změn českého porodnictví.

 
Odkaz na facebook událost: bit.ly/normalni-porod
#svobodnavolba

KONTAKTY:

Petra Sovová, předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství, 776 465 486, petra.sovova@iham.cz

 

 

Kateřina Hájková Klíčová, ředitelka UNIPA – Unie porodních asistentek, 734 637 379unipa@unipa.cz

 

 

Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv, jedna z právních zástupkyň žalujících žen,

607 005 043, zuzana.candigliota@llp.cz

Posted in prohlášení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..