Na jarní piknik jedině s porodní asistentkou

PIKNIK

Blíží se MEZINÁRODNÍ DEN PORODNÍCH ASISTENTEK I BAB! Připojuje se i H.A.M. a zveme vás všechny na Piknik s porodní asistentkou ve čtvrtek 5. května od 15 hodin v parku na Kampě!

 

Tisková zpráva Unie porodních asistentek (UNIPA)

Praha, 29. dubna 2016

 

Na čtvrtek 5. května připadá Mezinárodní den porodních asistentek.  Unie porodních asistentek každoročně zve své kolegyně, těhotné ženy a rodiče, aby oslavili tento den společným piknikem. Letos se kromě Prahy, Brna a Olomouce setkávají ženy se svými průvodkyněmi těhotenstvím a porodem i v Plzni, Mostě nebo Havířově.

 

 

Unie porodních asistentek se připojuje k Mezinárodnímu dni porodních asistentek, který celosvětově vyhlašuje Mezinárodní konfederace porodních asistentek (ICM). Tento den slaví porodní asistentky a těhotné ženy na celém světě od roku 1980. Jana Riedlová, porodní asistentka, která svolává brněnský piknik, vysvětluje, proč se do akce zapojila: „Vloni jsem na pikniku, kterého se zúčastnilo asi 30 rodin, potkala mnoho svých spokojených klientek a jejich rodin a bylo to pro mne opět ujištění, že má práce má smysl.“

 

Pikniku se účastní většinou rodiny, které mají s péčí porodní asistentky dobrou zkušenost. Klára Selucká, která se chystá na pražský piknik na Kampě upéct své porodní asistentce bábovku, říká: „Ke svojí porodní asistentce jsem chodila do poradny už v těhotenství, provázela mě porodem a pečovala o mě i v šestinedělí. Dnes, když jsem podruhé těhotná, vím, že u ní najdu opět bezpečí a odborné informace.“ Na pikniku potkáte také ženy, které si cestu ke své porodní asistentce teprve hledají a chtějí ji oslovit právě touto cestou. A velkou skupinou návštěvníků jsou také rodiče, kterým se situace v českém porodnictví nelíbí a chtějí se podílet na změně. A do těchto aktivit se zapojuje stále více mužů, kteří považují těhotenství své partnerky za důležitý mezník. Na pikniku hledají informace a také podobně smýšlející budoucí otce. Mnoho z rodičů se zapojuje i praktickou pomocí v rámci svojí profese – překládají zahraniční články, pomáhají jako grafici nebo programátoři nebo pomáhají organizovat například Světový týden respektu k porodu.

 

Ve většině měst se piknik koná od 15 hodin, podrobné informace najdou zájemkyně a zájemci o piknik na facebookové události Piknik s porodní asistentkou.

 

UNIPA podporuje vznik sítě komunitních porodních asistentek, vyjadřuje se kvalitě péče v porodnictví a usiluje o vznik porodních domů v České republice. Naší vizí je dostupná péče porodní asistentky pro každou ženu a dítě.

 

Více informací:

 

Kateřina Hájková Klíčová

výkonná ředitelka Unie porodních asistentek

tel.: +420 734 637 379

klicova@unipa.cz

 

Přílohy:

Fotka z Pikniku v roce 2015

 

V případě zájmu o fotky z letošního Pikniku pište na klicova@unipa.cz, zašleme ještě v průběhu akce.

Posted in pozvánky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..