Změny v porodnictví napříč Evropou

(For information in English click here.)

plakat-enca-prahaTematický diskuzní večer se známými osobnostmi evropského porodnictví

3. dubna 2014 17.30 – 20.00, Kino Perštýn, Na Perštýně 6, Praha
ENCA (European Network of Childbirth Organisations)

ENCA je neformální evropská síť organizací, které se zabývají otázkami a současnými trendy v porodnictví. Hnutí za aktivní mateřství a Aperio jsou členy ENCA za ČR. Zástupkyně členských organizací se setkávají každý rok v jiné zemi. V roce 2014 bude hostit setkání po třinácti letech opět Česká republika. Letošní setkání se uskuteční ve dnech 4. – 6. dubna 2014 v Praze. Zúčastní se ho zástupkyně organizací z více než deseti členských zemí Evropy, mezi nimi i známé osobnosti hnutí za možnost volby v porodnictví.   V rámci tohoto setkání pořádáme 3. dubna 2014 v Praze diskuzní večer o porodnictví v Evropě, na němž máte jedinečnou šanci osobně se setkat s některými z nich.

 

Zahraničními hosty budou: Elisabeth Geisel (Německo), Beverley Beech (UK), Sinziana Ciurez (Rumunsko), Maryse Arendt (Lucembursko), a Thea van Tuyl (Nizozemí)významné představitelky hnutí za možnost volby v porodnictví, které se v Praze potkají díky setkání ENCA.

 

Diskuse bude zaměřena na evropské trendy a dobrou praxi ve spolupráci příjemkyň péče, poskytovatelů péče a státu. Cílem večera je ukázat, jaká společná či naopak odlišná témata se vinou v porodnické problematice napříč tak různorodými zeměmi jako Velká Británie, Německo, Nizozemí či Rumunsko.

Budeme hledat odpovědi na otázky:

● Jaké jsou v dnešní Evropě trendy v porodnické péči, jaké jsou jejich možné přínosy a rizika?

● Jaké jsou hlavní sporné otázky v porodnické péči z pohledu jejích příjemkyň?

● Jak na ně reagují v různých zemích poskytovatelé péče a stát?

● Jak lze spolupracovat?

 

Vstupné jen 150 Kč!!!
Předběžné přihlášky a další informace na rezervace@iham.cz.

 

Více o přednášejících:

geiselElisabeth Geisel (Německo): Lektorka předporodní přípravy, v r. 1993 pomáhala založit první porodní dům ve Frankfurtu. Od roku 1991 je ve výkonném výboru Gesellschaft für Geburtsvorbereitung (Společnost pro předporodní přípravu, GfG) a od té doby zodpovídá za mezinárodní styky GfG. Od roku 2012 je čestnou předsedkyní GfG. Je zakládající členkou ENCA a autorkou knihy Slzy po porodu, která vyšla i v ČR a měla dopad na diskusi o poporodní depresi.

beechBeverley Beech (UK): čestná předsedkyně vlivné britské organizace Association for Improvements in the Maternity Services (AIMS), členka Royal Society of Medicine, spisovatelka, výzkumnice a aktivistka.

tuylThea van Tuyl (Nizozemí): více než 25 let je lektorkou předporodní přípravy. Od roku 2000 je aktivní členkou ENCA; od té doby je pravidelně zvána, aby přednášela a vedla workshopy v různých evropských zemích. Od roku 1988 je přispěvatelkou a redaktorkou časopisu Samen Bevallen (Porodit společně) pro lektory/ky předporodních kurzů pro páry. Napsala knihu o dulách v Nizozemí a vede i kurzy pro duly. Zabývá se i masáží rebozo.

ciurezSinziana Ciurez (Rumunsko): Sociální podnikatelka a výkonná ředitelka Fundatia Crucea Alba (Nadace Bílý kříž). Fundatia Crucea Alba provozuje zdravotnické zařízení pro matku a dítě, které poskytuje nemajetným rodinám své služby zdarma, podporuje normální porod a kojení; v loňském roce získala cenu za nejlepší fundraisingový projekt v Rumunsku. Je členka výkonného výboru organizace Mame Pentru Mame a absolvovala školení UNICEF “Monitor of Marketing Code for Breastmilk Substitutes”.

arendtMaryse Arendt (Lucembursko): Ředitelka organizace Initiativ Liewensufank, evropská zástupkyně při IBFAN (International Baby Food Action Network), kde koordinuje jako expertka program Codex Alimentarius. Ten shrnuje zásady pro označování a prodej kojenecké a dětské výživy. Initiativ Liewensufank nabízí nastávajícím a novopečeným rodičům odborné kursy a poradenství, ale i prostor pro setkávání a sdílení. Kursy a poradenství pokrývají období od začátku těhotenství až po předškolní věk dítěte. Kromě toho Initiativ Liewensufank podporuje celostní péči v těhotenství, při a po porodu, porodní péči, která je orientovaná na potřeby matky a dítěte a respektuje fyziologický průběh porodu, bonding, aktivní otcovství a kojení.

 

Posted in pozvánky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..